Aansluiten of aanpassen?

Wij mensen zijn sociale dieren. Contact en verbinding zijn een primaire levensbehoefte voor ons welbevinden.

Soms is het zo dat, door ervaringen in het verleden, de behoefte tot aansluiten op scherp is gezet. Waardoor er een overlevingsinstinct actief is dat ‘uitsluiting’ als een grote bedreiging ziet. Omdat ‘erbij horen’ voorwaardelijk heeft geleken. Omdat we aan verwachtingen moesten voldoen of omdat we ons alleen gevoeld hebben of alleen zijn geweest.

Zo heeft het kunnen gebeuren dat overlevingsmechanismen als aanpassing, perfectionisme of een sterke innerlijke criticus ontwikkeld werden. Toen, op dat moment, met de bedoeling ons bij te staan in onze behoefte aan ergens bij horen. Op een later moment in het volwassen leven echter kunnen dit soort mechanismen juist blokkeren wat je eigenlijk wilt, namelijk rustig en krachtig vanuit jezelf bewegen, erop vertrouwend dat je de juiste aansluiting vindt vanuit die kern die jij in wezen bent. Zonder je aan te hoeven passen, zonder te leven naar verwachtingen van anderen, zonder verloochening van jezelf.
Jezelf centraal stellen in je leven is voor velen een lastige. We zijn bang als ‘egoïstisch’ gezien te worden of niet aan onze verantwoordelijkheden te voldoen wanneer we onze grenzen bewaken en ‘Nee’ zeggen. We zijn bang er dan ‘buiten te gaan vallen’ en zonder verbinding niet te overleven.

Maar sta daar eens een moment bij stil? Zijn deze gedachten wel waar? Is het immers niet zo dat, wanneer jij rustig en sterk bij jezelf kunt blijven, wanneer je uit de kramp van aanpassing stapt, je veel meer ruimte hebt om anderen te ontvangen? Je veel meer ruimte hebt te verbinden?

Ruimte voor groei, warmte en hartelijkheid begint met het innemen van jouw eigen plek en die plek en ruimte te bewaken. Vanuit daar kun je uitreiken en naar anderen bewegen zonder jezelf te verliezen.

Wil jij terug naar jezelf om je van daaruit te verbinden met anderen? Op een kalme en ontspannen manier? Dan is de eerste stap je weer te verbinden met je basisbehoeften. De INPraktijk helpt daarbij. Contact: caroline@inpraktijk.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s